Zeewolde krijgt herdenkingsmonument voor stilgeboren kinderen

Op de Algemene Begraafplaats in Zeewolde komt in december 2023 het monument ‘Verloren Parel-Hemelpost’. Dit moment is bedoeld om stilgeboren kinderen te herdenken. Kinderen die tijdens de zwangerschap of rond de bevalling zijn overleden. Bij miskramen en vroeggeboortes voor de 24 weken zwangerschap, zijn er zelden een begrafenis en of tastbare plek waar mensen kunnen herdenken. Met dit monument komt er een gezamenlijke plek voor mensen die moeten leven met het verlies van een kind. Het verdriet wordt daarmee bespreekbaar en kan zorgen voor troost, verwerking en verbinding.

Hemelpost

In het monument komt een brievenbus naar de hemel, vandaar de naam Hemelpost. Iedereen die een dierbare mist kan hierin iets “posten”. Zoals een tekening of een brief met dingen die niet meer gezegd konden worden. Een ritueel voor iedereen die met verlies en rouw in allerlei facetten te maken heeft gekregen. De brievenbus wordt éénmaal per jaar op een discrete manier geleegd. De inhoud wordt dan ongelezen, tijdens een nader te bepalen ritueel, vernietigd.

Initiatief

Het monument is een initiatief van Stichting Verbonden in Verlies. Zij ontvangen voor dit idee € 15.000,- subsidie van het provinciale Fonds Leefbaar Platteland. Voor de overige € 15.000,- die voor dit monument begroot zijn, lopen er nog een aantal subsidieaanvragen. Inmiddels is er steun toegezegd door onder andere de gemeente Zeewolde, het Vaillantfonds, een crowdfundingactie door FlevoFinance/RegioBank, COOP Verduijn Zeewolde en vele donaties van inwoners van Zeewolde.

Verloren Parel - verbonden in verlies - Zeewolde