Nieuwsbrief Leefbaar Platteland november

De nieuwsbrief is hieronder opgemaakt in platte tekst. Wilt u deze nieuwsbrief liever opgemaakt zien? Nieuwsbrief Leefbaar Platteland – november 2023 (pdf, 3 MB)

Onthulling monument de verloren parel

Op de Algemene Begraafplaats in Zeewolde werd zaterdag 14 oktober het monument De Verloren Parel onthuld. Dit monument, bedoeld om stilgeboren kinderen te herdenken, is mede met subsidie Leefbaar Platteland tot stand gekomen. Stilgeborenen zijn kinderen die tijdens de zwangerschap of rond de bevalling zijn overleden. Met dit monument is er nu een gezamenlijke plek voor mensen die moeten leven met het verlies van een kind. Het verdriet wordt daarmee bespreekbaar en kan zorgen voor troost, verwerking en verbinding.
In het monument zit ook een brievenbus naar de hemel, onder de naam ‘Hemelpost’. Iedereen die een dierbare mist kan hierin iets ‘posten’. Zoals een mooie tekening of een brief met dingen die niet meer gezegd konden worden. Een ritueel voor iedereen die met verlies en rouw in allerlei facetten te maken heeft gekregen. De brievenbus wordt éénmaal per jaar op een discrete manier geleegd. De inhoud wordt dan ongelezen, tijdens een nader te bepalen ritueel, vernietigd.

Subsidie voor een pumptrack in Zeewolde

Het begon bij drie ouders van kinderen die helemaal enthousiast zijn over bmx’en, skaten en steppen. Zij startten een burgerinitiatief voor een pumptrackbaan in Zeewolde. Deze baan komt nabij het benzinestation in de Polderwijk. Een pumptrack is een verharde crossbaan met bulten en bochten. De baan is geschikt voor alle leeftijden en bedoeld voor alles op wielen. Denk aan fietsen, skates, steps, rolschaatsen, skateboards en rolstoelen. Mede met een bijdrage van gemeente Zeewolde en toekenning subsidie vanuit het Fonds Leefbaar Platteland, wordt de pumptrackbaan nu aangelegd. Naar verwachting is de opening in mei volgend jaar.

Subsidie voor speeltuin in Rutten

De speeltuincommissie Rutten heeft subsidie Leefbaar Platteland toegekend gekregen voor een touwpiramide toestel in een speeltuin. Ideeën voor een nieuw toestel zijn opgehaald bij de kinderen uit het dorp. Vele vrijwilligers helpen mee bij de voorbereiding, plaatsing, afwerking en beschikbaar stellen van materieel. Zo graven ze gezamenlijk grond uit, vervoeren ze grond en plaatsen ze houtsnippers onder het toestel. Het gezamenlijk optrekken van groepen mensen en met elkaar de handen uit de mouwen steken, is een belangrijk criterium om in aanmerking te komen voor subsidie vanuit het Fonds Leefbaar Platteland.

Subsidie voor werkruimte bij moestuin in Rutten

In Rutten staat sinds 2021 een moestuin in het dorpscentrum. Deze moestuin is voor iedereen en wordt onderhouden door onder andere schoolkinderen en vrijwilligers uit het dorp. De opbrengsten van de moestuin gaan naar een basisschool- en kinderopvang, het Eetcafé en het dorp. Het Eetcafé bestaat uit vrijwilligers die maandelijks koken voor andere dorpsbewoners en is bedoeld als sociaal samenzijn om gezellig samen te eten. Ter uitbreiding van de moestuin heeft Fonds Leefbaar Platteland subsidie toegekend. De subsidie is voor een educatieve werkruimte als leerplek voor kinderen. Om zo te leren over het telen, kweken en het groeiproces van groenten en fruit. Ook komt er een pergola met klimgroenten, kruiden en fruit. Met een muurkas wordt het groeiproces verder uitgebreid met zaaien en stekken. De adviescommissie besloot unaniem positief over dit initiatief omdat het van- en voor alle dorpsbewoners is en zij met elkaar het initiatief uitvoeren.

Sluitingsdatum Fonds Leefbaar Platteland

De extra ingelaste aanvraagronde met de deadline van 15 oktober 2023 is inmiddels voorbij. De adviescommissie buigt zich binnenkort over de ontvangen subsidieaanvragen. Rond januari 2024 ontvangen de subsidieaanvragers bericht of hun aanvraag wordt afgewezen of toegekend.
Het aanvragen van subsidie kan nog steeds. Dit kan nog tot en met 31 december 2023. De subsidieregeling van Fonds Leefbaar Platteland stopt daarna. Onder voorbehoud ontvangen subsidieaanvragers dan rond maart 2024 bericht over het definitieve besluit van hun aanvraag.

Opgeknapte speeltuin de Zaandbuurtjes geopend

Met de 4 omliggende buurten Kamperzand, Vrouwenzand, Wellerzand en Muiderzand maakten bewoners uit Urk een plan en zamelden zij geld in om een speeltuin op te knappen. Er zijn een taartenactie, sponsorloop, collecte en loting georganiseerd. De speeltuin is bedoeld voor buurtkinderen, maar ook voor gezelligheid en sociale binding met de buren. Eind september 2023 was de feestelijke opening van Speeltuin de Zaandbuurtjes.

Aan- en afmelden nieuwsbrief

Deze nieuwsbrief wordt maximaal 1x per maand verzonden. Wil je snel op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Mail dan naar leefbaarplatteland@flevoland.nl en meld in het onderwerp ‘aanmelden nieuwsbrief’. Liever afmelden? Dan graag een reply op de nieuwsbrief met het verzoek tot afmelding.