Lelystad is een maisdoolhof rijker. Met het omduwen van een stapel strobalen werd zojuist de ingang van het maisdoolhof vrijgemaakt en daarmee officieel geopend. Buurtbewoners en kinderen van nabijgelegen scholen waren erbij aanwezig en mochten vervolgens als eerste (ver)dwalen in het doolhof van De Lelystadse Boer.
Boeren in de stad
Het was Lelystedeling Gert Kolstee die in het begin van dit jaar De Lelystadse Boer attent maakte op het braakliggende stukje grond naast volkstuinencomplex het Gelders Hout. “Of wij daar iets mee konden om het werk van de boer ook naar de stad te brengen en te laten zien wat wij doen”, aldus Jan Groot van De Lelystadse Boer. Na goedkeuring van de gemeente en met een bijdrage uit het Fonds Leefbaar Platteland van de provincie heeft De Lelystadse Boer die handschoen opgepakt. Groot: “We hadden er van alles kunnen zaaien, maar een maisdoolhof, gemaakt van voedermais, leek ons op dit stuk grond het meest kansrijk én het leukste voor de buurtbewoners.” Toch bleek het nog geen eenvoudige opgave voor de boeren. “Het stuk land was er niet best aan toe. Er was jaren niets mee gedaan en stond vol met onkruid. Daar kwam bij dat vlak na het zaaien het veld door hevige regenbuien volledig onderwater kwam te staan. Niet bevorderlijk voor de groei van de mais en ook de droge zomer hielp niet echt mee.” Toch is De Lelystadse Boer tevreden met het eindresultaat van dit jaar. “Het staat weliswaar niet zo hoog als gehoopt, maar hoog genoeg voor de wat kleinere kinderen om te verdwalen.”
Voor iedereen toegankelijk
Het maisdoolhof van De Lelystadse Boer ligt naast volkstuinencomplex het Gelderse Hout, tussen de Horst en de Beukenhof. Toegang tot het doolhof is gratis. Eenieder die het midden weet te vinden wordt beloond met een prachtige berg van hooibalen waar je heerlijk op kunt klimmen en ravotten.
Verbinding stad en platteland
De Lelystadse Boer is een stichting met 115 aangesloten boeren. Samen beheren zij een gebied van ruim 7.000 voetbalvelden groot. Ontstaan om naast de lasten ook de vruchten te plukken van Lelystad Airport. Tegenwoordig is De Lelystadse Boer uitgegroeid tot een paraplumerk van nagenoeg alles wat zich in het buitengebied van Lelystad (op agrarisch vlak) afspeelt. Lelystadse boeren helpen met het onderhoud van het vliegveld, werken samen met buren en andere betrokken uit het gebied op het vlak van duurzaamheid, verzorgen boerderijeducatie middels boerderijbezoeken, oogstdagen (waar afgelopen zaterdag 1500 stadsgenoten op afkwamen) en boer-in-de-klas programma’s en zijn de rentmeesters van het gebied waar zij werken, wonen en dromen najagen.