Evenement ‘Zomer op Schokland’ - Schokland

Met subsidie uit Fonds Leefbaarheid is in de zomer van 2019 op Schokland een breed en gevarieerd evenement georganiseerd op cultureel, recreatief en toeristisch gebied.

De initiatiefnemer

Cultuurbedrijf Noordoostpolder organiseert en stimuleert veel activiteiten gericht op kunst, cultuur en erfgoed.

Het project

Van 22 juni tot 27 oktober 2019 organiseerde Cultuurbedrijf Noordoostpolder voor het eerst de “Zomer Op Schokland”.

Cultuurbedrijf Noordoostpolder beoogde met dit festival de samenwerking op cultureel, recreatief en toeristisch gebied op en rond Schokland Werelderfgoed te stimuleren. Om zodoende deze unieke plek in stand te houden, te innoveren en haar aanbod te verbreden. Dit project was een middel om meer en een bredere bekendheid van Schokland te realiseren, haar verhaal op een andere manier te vertolken en om meer draagvlak en verbinding van verschillende partners en haar doelgroepen tot stand te brengen. Schokland stond centraal, het eiland was het middelpunt.

Daarnaast heeft de organisatie zich ten doel gesteld een uniek artistiek programma te bieden, waarbij niet alleen Land-Art en poëzie elkaar ontmoeten, maar ook andere cultuurdisciplines, het landschap, en de voelbare geschiedenis van de locatie een wezenlijke bijdrage leveren aan de totaalbeleving.

Het evenement bestond uit drie onderdelen; de Land-Art/Poëzieroute, weekendprogramma’s en voorstellingen. De Land-Art/Poëzieroute is een bijzondere wandelroute genaamd ‘Dichter op het land’ die de bezoeker langs een twintigtal kunstwerken en gedichten voert. Door het weiland, door bos en langs vennetjes.

evenement Zomer op Schokland voorstelling Karin Bloemen
evenement Zomer op Schokland 2019 fotograaf Pim van der Maden

Hoe draagt dit initiatief bij aan sociale cohesie en leefbaarheid?

Vele vrijwilligers hebben het evenement vormgegeven en mogelijk gemaakt; zij zorgden dat ruim 10.000 bezoekers werden rondgeleid en ze gaven invullingen aan kaartverkoop, garderobebezetting, parkeerbeleid.

Het evenement heeft vele inwoners uit de Noordoostpolder trots gemaakt. Trots op Schokland, het verhaal, de omgeving en de natuur. Voor omliggende bedrijven is Schokland meer bekend geworden als podium voor kunst en cultuur.

Ontwikkeling van het project

De art route werd wegens succes met een maand verlengd. Met ruim 10.000 bezoekers aan het evenement is besloten er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.

Website

www.museumschokland.nl

Opmerking

LET OP: Deze subsidie is verleend in een andere subsidieperiode. Sindsdien zijn onze subsidieregels aangescherpt. Dit kan betekenen dat een soortgelijke aanvraag niet meer in aanmerking komt voor een dergelijke subsidie. Deze aanvraag is als voorbeeld opgenomen om te laten zien dat culturele activiteiten mensen bij elkaar brengt en met elkaar verbindt.